Квітковий пилок

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAКвітковий пилок являє собою сукупність пилкових зерен, що утворюються в пиляках покритонасінних рослин. Це чо­ловічий елемент квітки рослин, у своєму складі має комплекс збалансованих біологічно активних речовин, у тому числі всі відомі вітаміни, всі незамінні амінокислоти, біологічно активні речовини, в т.ч. фітогормони, ненасичені жирні кислоти, ферменти; макро-, мікро- та ультрамікроелементи, цукри та ін. За допомогою пилку відбувається запліднення в анемо- та ентомофільних рослинах. У перших пилок переноситься вітром, у других – комахами. Викори­стання бджіл у запиленні сільсь-когосподарських культур, таких як гречка, соняшник, підвищує їхню врожайність на 30–50%.

 Обніжжя – квітковий пилок, зібраний бджолами у вигляді грудо­чок у корзинках третьої пари ніжок. Такі грудочки формуються при зчищенні бджолою пилку з тіла за допомогою щіточок ніжок. Бджоли додають до пилку певну кількість нектару, виділень слинних залоз, у тому числі лізоцим, що посилює антибактеріальні властивості обніжжя, в результаті чого і  можливе формування грудочок. Середня маса одного обніжжя досягає 10–15 мг, сюди входить до 100 тис. пилкових зерен. У вулику бджоли обніжжя з корзиночок складають до комірок стільників.

 Квітковий пилок має тонізуючі, регенеративні, кровотворні, протисклеротичні властивості. Нормалізує роботу серця, стимулює діяльність шлунково-кишкового каналу, легень, нирок, печінки, залоз внутрішньої секреції.

 З профілактичною та лікувальною метою вживають проти багатьох хвороб, зокрема: порушенні серцево-судинної діяльності, легеневих хвороб, захворюванні кишково-травного каналу, при зниженні імунітету, аденомі, авітамінозах, радіоактивному опроміненні, для профілактики процесів старіння, порушенні обміну речовин та багатьох інших.

 Квітковий пилок стимулює імунну систему, справляє загальнозміцнювальну дію, підвищує апетит, розумову та фізичну працездатність, посилює чоловічу статеву потенцію, сприяє довголіттю, має антисклеротичні якості.

 Квітковий пилок слід вживати один-два рази на день за півгодини до їди по одній чайній ложці з додаванням 2–3 чайних ложок меду, розсмоктують у роті 15–20 хв, не запивають водою. Курс вживання 20–30 днів. Роблять перерву на місяць і курс       повторюють. В.А. Соломка вважає достатньою щоденною дозою вживання квіткового пилку 50–70 мг/кг маси тіла. Квітковий пилок використовують для лікування від багатьох захворювань.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *