Всесвітній День Бджіл

IMG_20200518_141230Рішення про встановлення дня Бджіл ухвалили делегати Другого комітету Генеральної Асамблеї ООН у 2017 році. Ініціатором виступила Словенія, яка і запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою.

Мета Дня – підвищити обізнаність про важливість бджіл та інших опилювачів і допомогти вжити заходи для забезпечення виживання бджіл на благо всього людства.

Збереження і розмноження крилатих трудівниць – це надзвичайно важливий процес для людини і природи.

Функції бджоли в природі

– запилення: фактично бджоли грають ключову роль в кожному третьому продукті, який ми їмо. Без них багато рослин загинули б;

– забезпечення росту рослин: бджоли беруть участь в запиленні ягід і фруктів, які служать їжею іншим тваринам;

участь в екосистемі: важливість екосистеми просто величезна: сприяючи здоровому росту квітів, дерев та інших рослин, бджоли створюють умови для життєдіяльності інших істот.

Бджоли – ключ до частини нашого продовольчого достатку. Збираючи нектар, вони поширюють пилок, тим самим беручи участь в процесі плодоутворення і впливаючи на врожайність. Без запилення врожайність була б вкрай низькою – від 5 до 20% від того, що збирають зазвичай.Крім цього, бджоли виробляють мед та інші продукти бджільництва. При сприятливій погоді 1 бджола збирає за день 15 мг пилку і 30-40 мг нектару. Для збору липового меду в кількості 1 кг ці комахи зроблять до 25 тисяч вильотів. А якщо рослини є слабкими медоносами, то до 100 тисяч.

Сьогодні одним із основним завдань людства є збереження бджіл, бо їх майбутнє цілком залежить від людини як гаранта виживання природи.

Всесвітній день бджіл– це день, який покликаний ще раз привернути увагу суспільства до популяризації бджільництва і  охорони бджіл.

Важливу роль  у цій справі відіграють науковці ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича” та громадські пасічницькі організації. Роботу науковців  важко переоцінити, адже від неї багато у чому залежить успіх бджільництва та наше майбутнє.

 

 

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *