Звіт про науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Захворювання бджіл. Профілактика та лікування»

25 лютого 2021 року лабораторією технологічних та спеціальних заходів профілактики захворювань бджіл ННЦ «Інститут бджільництва імені П. І. Прокоповича» було проведено науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Захворювання бджіл. Профілактика та лікування» на базі онлайн-платформи ZOOM. В конференції брали участь науковці та практики з України, Республіки Казахстан, Росії, Білорусі, Литви, Латвії, Грузії та ін. країн. Зареєструвалось для участі в конференції 100 учасників.

Усі доповіді на конференції були змістовними та такими, що викликали інтерес не тільки у науковців, але і у бджолярів-практиків.

З вітальним словом відкрив конференцію директор ННЦ «Інститут бджільництва імені П. І. Прокоповича», д. с.-г. н., професор Володимир Олексійович Постоєнко.

Після відкриття конференції презентувала змістовну доповідь на тему: «Належна бджільницька практика – основа профілактики загибелі бджіл», завідувачка сектором хвороб бджіл Інституту тваринництва НААН України, канд. вет. наук, Маслій Ірина Григорівна.

Олександр Євстафійович Галатюк, д. вет. н., професор, зав. каф. мікробіології, фармакології та епізоотології Поліського національного університету представив доповідь на тему: «Здорові сім’ї – основа високої рентабельності пасіки», яка, без сумніву, зацікавила всіх учасників конференції.

Підняв питання про збереження довкілля як основного елементу для збереження бджіл як запилювачів, що визначають різноманіття флори, яка в свою чергу впливає на різноманіття фауни, Валерій Дмитрович Броварський, д. с.-г. н., професор, каф. конярства і бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України в доповіді «Навколишнє середовище і виживання медоносних бджіл».

Доповідь на актуальну тему: «Екологічно безпечне оздоровлення бджіл за найбільш поширених інвазійних та інфекційних захворювань», основану на результатах багаторічних досліджень, представила завідувачка лабораторії технологічних та спеціальних заходів профілактики захворювань бджіл ННЦ «Інституту бджільництва імені П. І. Прокоповича» Тетяна Михайлівна Єфіменко, к. біол. н.

Цікавою і актуальною була доповідь Олени Сергіївни Сіренко, к. вет. н., зав. сектором вивчення хвороб бджіл ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини»: «Моніторинг та профілактика вірусних захворювань бджіл».

З цікавими доповідями, які викликали жваве обговорення і інтерес, виступили закордонні колеги:

Олена Юріївна Тихомирова, здобувач Аграрного університету ім. Шакаріма», м Шім’ї, Республіка Казахстан: «Епізоотологія аскосферозу в Східній Казахстанської області»;

Руслан Володимирович Ендовицький, аспірант ФГБОУ ВО «Державний аграрний університет Північного Зауралля», м Тюмень, Росія: «Морфофункціональні особливості крил медоносних бджіл»;

Іван Пигарев, виконавчий директор Асоціації розвитку природного бджільництва Росії, naturalbeekeeping.ru: «Концепція природного бджільництва. Довгострокова перспектива здоров’я бджіл».

Цікавий матеріал представили в своїх доповідях співробітники ННЦ «Інститут бджільництва імені П. І. Прокоповича»:

Ганна Володимирівна Односум, к. вет. н., модератор конференції, ст. наук. сп. лаб. технологічних та спеціальних заходів профілактики захворювань бджіл, в доповіді «Поширення Nosema ceranae в Україні» зазначила, що в Україні вперше було ідентифіковано Nosema ceranae в 2013 р., і що сьогодні Nosema ceranae домінує над Nosema apis, яка донедавна вважалась основним збудником ноземозу бджіл у світі.

Іван Михайлович Доскоч, наук. сп. відділу селекції та репродукції карпатських бджіл, представив доповідь «Сучасні лікувально-профілактичні засоби у бджільництві».

Ганна Миколаївна Гречка, к. с.-г. н., ст. наук. сп. відділу розведення і селекції українських степових бджіл (м. Гадяч Полтавська обл.), представила доповідь «Застосування «Аноліту» за аскосферзу бджіл».

Представили цікаві доповіді колеги із Національного університету біоресурсів і природокористування України:

Микола Володимирович Войналович, к. с.-г. н., доцент кафедри конярства і бджільництва, в доповіді «Біотехнічні методи боротьби з вароозом бджіл» показав можливість суттєвого зниження закліщеності бджіл Varroa destructor за допомогою видалення трутневого розплоду, якому, зазвичай, віддає перевагу цей паразитичний кліщ.

Віктор Миколайович Литвиненко, к. вет. н., доцент каф. епізоотології, мікробіології і вірусології, презентував цікаві дослідження в доповіді: «Превентивні заходи серед новозавезених бджолиних сімей».

Голова асоціації «Укрбджолопром», директор ТОВ «Київоблбджолопром», Валерій Петрович Домбровський озвучив результати своїх досліджень в доповіді: «Якісна вощина – запорука здоров’я бджолиної сім’ї». Вощина «Укрбджолопрому» випускається під трендом «лікувальна», так як в процесі виготовлення до неї додається прополіс. Вона відома широкому загалу пасічників в Україні, і тому вже не потребує реклами в Україні.

Із цікавою заключною доповіддю «Міжнародний моніторинг втрат бджолиних колоній COLOSS: цілі, учасники, результати» виступила Марія Михайлівна Федоряк, д. б. н., професор, зав. каф. екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Її дослідження є вкрай необхідними, а тому багато учасників конференції виявили бажання долучитись до моніторингу втрат бджолиних сімей в Україні.

В обговоренні також брали участь закордонні колеги Пашаян Сусанна Арестівна, д. біол. н., професор каф. анатомії та фізіології ФГБОУ ВО « Державний аграрний університет Північного Зауралля» (м. Тюмень).

В ході конференції було обговорено досягнення та відкриті питання, що стосуються патогенезу, профілактики, лікування і оздоровлення бджіл за найбільш поширених інвазійних та інфекційних захворювань. В програму входили усні доповіді і повідомлення, які стосувалися інвазійних та інфекційних захворювань, отруєння бджіл пестицидами, а також захворювань, що викликаються порушенням технології утримання бджіл.

Учасники конференції висловили слова вдячності за організацію наукового заходу на таку актуальну у бджільництві тему як захворювання бджіл, їх лікування і профілактика. Тези доповідей та статті (які чекаємо до 10 березня 2021 р.) будуть безкоштовно опубліковані в окремому збірнику у спеціальному випуску журналу «Бджільництво України» (www.journalbeekeeping.com.ua).

Із відеозаписом конференції можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1S0tNHw5o_Dm1yDo0PxsM_eXpOFCxGcdP/view?usp=sharing

 

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *