Делегація пасічників Киргизької Республіки

7 червня 2021 року у ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І.Прокоповича»  відбулася зустріч з делегацією з Киргизької Республіки.

До складу делегації входили представники посольства та бізнесових структур які займаються виробництвом та експортом меду.

В зустрічі з нашого боку приймали участь директор ННЦ Постоєнко В.О. та завідуючі відділами.Киргизская делег21(1)

В ході зустрічі сторони були поінформовані про стан та перспективи розвитку галузі в Україні та Киргизії. Члени делегації розсказали, що на початку 90-х років минулого століття в Киргизстані налічувалося 12 тис. бджолярів і 446 тис. сімей бджіл, вироблялося 12 тис. тонн меду в рік. Киргизстан був одним з провідних постачальників меду і продуктів бджільництва на зовнішній ринок. На жаль, після розпаду СРСР ця галузь зіткнулася з великими проблемами, і виробництво меду значно скоротилося. В даний час в Киргизстані, за різними оцінками, є приблизно 1 тис. бджолярів і 90 тис. сімей бджіл, проводиться близько 3 тис. тонн меду. У країні діє Громадське Об’єднання «Киргизький Союз Бджолярів», яке бере активну участь в різних національних і міжнародних ярмарках, виставках, акціях.  За експертними оцінками, наявний у Киргизії потенціал дозволяє їй значно збільшити виробництво і експорт меду, проте урядові заходи в цій області поки не приносять очікуваних результатів. Зростання експорту меду перешкоджає невідповідність його якості технічним регламентам країн – провідних імпортерів меду. В останні роки на експортувалося близько 20% меду, виробленого в Киргизії.

На зустрічі оговорювалися питання, які найбільше цікавили делегацію – про медоносні культури, вимоги до якості меду при його експорті та до лабораторій якості меду, поширення порід бджіл, препарати, які застосовують пасічники з профілактичною та лікувальною метою.

З інтересом прослухали вичерпну інформацію про історію бджільництва України, методи утримання бджіл, винахід П.І.Прокоповича, участь ННЦ у міжнародних конгресах пасічників «Апіславія» та «Апімондія», та ознайомилися з експозицією музею бджільництва. Про свої враження члени делегації залишили відгук в книзі відгуків, підкресливши, що вони дізналися багато цікавого, нового, корисного.

Великий інтерес було проявлено до облаштування та застосування оздоровчих будиночків, які знаходять все ширше використання по Україні.

Наприкінці перебування в ННЦ, члени делегації виявили зацікавленість у розширенні співробітництва, а також у можливості організації навчання спеціалістів з Киргизії на базі ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І.Прокоповича».

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *