Всесвітній день бджіл

17  16  15

20 травня 2023 р. за ініціативи ООН, відзначався Всесвітній день бджіл.

З метою підвищення обізнаності про важливість бджіл та забезпечення виживання їх на благо всього людства, у Всесвітній день бджіл, 20 травня, Національним науковим центром «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», було проведено весняну виставку-ярмарок «БДЖІЛЬНИЦТВО-2023». У ній взяли участь пасічницькі господарства з виробництва бджолиних маток, бджолиних пакетів з Київської та Полтавської областей, пасічники з продукцією бджільництва з різних регіонів України, виробники вуликів з Рівненської області, вощини з Одеської, Миколаївської та Київської областей, заклади ветеринарної медицини.

Також, у рамках Всесвітнього дня бджіл, 20 травня 2023 р., в ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» відбувся круглий стіл «Відтворення, збереження та раціональне використання племінних (генетичних) ресурсів існуючих аборигенних бджіл України». Основним завданням круглого столу був аналіз селекційно-племінної роботи з українськими породами бджіл та розв’язання задач збереження існуючих аборигенних бджіл України, що є актуальним в умовах їх існування з бджолами іншого походження.

У вказаному заході взяли участь представники Об’єднання маткарів України, Спілка пасічників України – Нагорнюк В.І., ТОВ «Київбджолопром» – Домбровський В.П., регіональні осередки маткарів-селекціонерів української степової породи бджіл Полтавщини –  Григорків Л.М., Сенчук Т.Ю., Пелюхня І.С., Гаврилов В.Г., Закарпаття – науковці відділу селекції карпатських бджіл Керек С.С., Пап В.В., директор навчального закладу «Гадяцьке аграрне училище» – Сенчук Н.Д., Сумщини – племінний бджолорозплідник української степової породи бджіл ФОП Єгошин Л.Р., маткарі-селекціонери Київщини – Терентьєв С.О., Стрельчук О.А., Кравченко О.М., У роботі круглого столу взяли участь представники ОТГ Тернополя та Чернігівщини, науковці наукового центру Єфіменко Т.М., Міщенко О.А. Діденко В.І.

Вперше, в рамках круглого столу фахівцями з племінної справи, селекціонерами, обговорювалися питання щодо збереження карпатських, поліських та українських степових бджіл.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся директор ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» Постоєнко В.О., та зазначив важливість збереження існуючих аборигенних бджіл України шляхом створення заповідних зон для ефективної селекційно-племінної роботи з українськими породами бджіл.

Учасники заходу обговорили ситуацію, яка склалася в галузі бджільництва нашої країні, а саме, захист території України від чужородного генофонду бджіл та контроль за селекційно-племінним матеріалом, створення зон (ізольованих облітників) для спарювання бджолиних маток.

Основна увага учасників круглого столу була акцентована на нині існуючому плані породного районуваня та створенні захисних зон для українських бджіл до рівня ОТГ, на питаннях інструментального осіменіння бджолиних маток.

Про прийняті рішення учасниками круглого столу  буде повідомлено найближчим часом.  Домовилися про взаємну співпрацю та взаємодопомогу у перспективі при проведенні заходів зі збереження українських бджіл.

Щиро дякуємо всім учасникам за цікаві виступи, участь у дискусії та бажаємо подальших успіхів!

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *