Сектор економіки, організації виробництва продукції та розвитку кормової бази бджільництва

Завідувач відділу к.с.–г.н., М.О. Шамро

Завідувач сектору к.с.–г.н., М.О. Шамро

Колектив відділу працює над дослідженням проблем економічної оцінки стану бджільництва та визначення шляхів його розвитку, виявленням резервів покращення та ефективного використання найбільш поширених ентомофільних сільськогосподарських культур, як кормової бази бджільництва в сучасних умовах господарювання.

Функції сектору

  • дослідження факторів підвищення конкурентоздатності бджільництва, питання ціноутворення на бджолопродукцію, оптимізації виробництва та матеріальних і трудових затрат у бджільництві.
  • моніторинг нектароресурсів і ефективні способи їх використання. Розробка та удосконалення методик, рекомендацій, технологій запилення ентомофільних культур;
  • авторський нагляд за сортом фацелії пижмолистої Аліна;
  • надання інформаційно-практичних консультацій з проблем економіки та кормової бази бджільництва.
  • DIGITAL CAMERA

 

Основні розробки сектору

  • методика розрахунку економічної ефективності бджільництва в різних категоріях господарства;
  • рекомендації з використання бджолиних сімей для запилення ентомофільних культур;
  • бізнес-проекти на створення пасіки в 50, 100, 250 бджолиних сімей;
  • кошторис витрат та калькуляції на утримання бджолиної сім’ї і нуклеуса, формування бджолопакета, виробництво продуктів бджільництва.
  • методика економічної ефективності в бджільництві;
  • технологія комплексного використання лікарських рослин у бджільництві та в інших галузях народного господарства;
  • технологія комплексного використання ентомофільних сільськогосподарських культур;
  • рекомендації з вирощування фацелії пижмолистої сорту Аліна в умовах Лісостепу та Полісся України та її комплексного використання;
  • рекомендації по організації нектарно-пилкових конвеєрів з метою закриття безвзяткових періодів для бджільництва степової зони України;
  • технологія використання гібридів соняшнику як кормової бази для бджіл у сучасних умовах господарювання;
  • технологія використання бджолиними сім’ями медозбору з буркуну білого однорічного в літньо-осінній період.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *